Obligaties met inflatiedekking

De inflatieverwachtingen zijn historisch laag. De lange termijn inflatieverwachting voor de eurozone ligt nu met 1,35% ver onder het lange termijn gemiddelde van 2,3%. Dit percentage komt in de buurt van het laagste niveau ooit van 1,25%, wat volgde op een periode dat de olieprijs met 70% was gedaald. Dat de olieprijs dit jaar met 44% is gestegen, heeft de inflatievrees echter nog niet aangewakkerd. Daardoor zijn obligaties met inflatiedekking, de zogeheten Inflation-Linked Bonds (ILB), nu ondergewaardeerd.
ILB is op dit moment de enige niet dure categorie binnen staatsleningen. Het biedt bescherming tegen een oplopende inflatie doordat de tussentijdse rentebetalingen en de hoofdsom zijn gekoppeld aan de inflatie. Beleggers die willen inspelen op hogere inflatieverwachtingen kunnen beleggen in het AXA Global Inflation Bonds fonds of het Vanguard Eurozone Inflation-Linked Bond Index fonds.
Auteur: Cheng Zhou
 
 

Home bias

Het gewicht van Nederlandse aandelen in de MSCI Wereld Index bedraagt ongeveer 1%. Er zijn Nederlandse beleggers die een sterke voorkeur hebben voor Nederlandse aandelen, ook wel ‘home bias’ genoemd. Voorbeelden van bedrijven waarin Nederlandse beleggers vaak geconcentreerd in beleggen zijn ASML, Royal Dutch Shell, ING en Unilever. Dit komt de spreiding niet ten goede en kost bovendien op lange termijn rendement. Onderzoek toont namelijk aan dat brede internationale spreiding op lange termijn meer rendement oplevert dan de eenzijdige belegging in de AEX. Historisch gezien is het beste rendement gehaald door de MSCI All Countries World Index Investable Market Index, inclusief opkomende markten en kleine bedrijven.Voorbeelden van trackers die kunnen zorgen voor een brede spreiding zijn ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld, Vanguard Global Small Cap Fund en iShares Core MSCI EM IMI ETF.
Auteur: Gertjan Dorrepaal
 
 

Een gezonde levensstijl als belegging

De markt voor biologische en gezonde voeding toont een sterke opmars. Naast specialistische bedrijven zien we dat fondsbeheerders zich ook richten op grote beursgiganten als Nestlé. Nestlé maakt naast overnames op het gebied van gezonde voeding ook het bestaande assortiment gezonder (bijvoorbeeld door suikervermindering). Ditzelfde geldt voor Unilever, die met de overname van de Vegetarische Slager ook haar positie op de markt voor vegetariërs en veganisten heeft versterkt.
Deze grote levensmiddelenbedrijven hebben genoeg financiële armslag om in te spelen op de gezondere levensstijl die consumenten nastreven. Een fonds dat hier goed op inspeelt is RobecoSam Healthy Living. Naast voeding richt dit fonds zich ook op ziektepreventie, waardoor er ook een groot gewicht is naar de sector gezondheidszorg. De resultaten van RobecoSam wijken door de concentratie naar de sector consumptiegoederen en gezondheidszorg sterk af van de MSCI World Index.
Auteur: Rishma Moennasing
 
 

Beleggingsnieuws

Hoe ontwikkelen de financiële markten zich? Ons Beleggingsnieuws geeft wekelijkse updates en nieuwsberichten rondom beleggen. Zet deze pagina in je favorieten en blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws.
 
Lees het laatste beleggingsnieuws
 
Vind je deze e-mail nuttig?