Wie gaat de negatieve rente betalen?

De uitspraak van Mario Draghi (voorzitter van de Europese Centrale Bank) dat de ECB extra maatregelen zal nemen als de inflatievooruitzichten niet verbeteren, werpt de vraag op hoe effectief deze actie zal zijn. Hoewel de ECB meer tools in haar gereedschapskist heeft, zal Draghi zich waarschijnlijk beperken tot het verder verlagen van de negatieve depositorente en een hervatting van het opkoopprogramma voor obligaties. Voor de financiële markten is dit goed nieuws, omdat het de rentes nog verder verlaagt. Zo worden beleggers steeds verder gedwongen om risico te nemen, om zo enig rendement te behalen. Hierdoor kunnen de prijzen van alle activa omhoog gaan. De economische stimulans is echter lang niet zo sterk als in de Verenigde Staten, waar de korte rente 2,4% is en dus meer kan dalen. Voor de banken die zich veel met deposito’s financieren, is de negatieve rente een hoge kostenpost. Deze kunnen zij immers niet doorberekenen aan hun klanten, die 0% al laag vinden.
Auteur: Erik Schmahl
 
 

Beleggers negeren winsttaxaties

De gevolgen van het handelsconflict lijken niet direct zichtbaar in de aandelenrendementen. Ondanks de importtarieven deden de Amerikaanse consumentensectoren en technologie het de afgelopen drie maanden veel beter dan de S&P 500. Deze index liet de aandelenmarkten in de opkomende markten en Europa weer ver achter zich. Het zijn daarmee de hoger gewaardeerde sectoren en landen waar de opmars van aandelen wordt voortgezet. Technologie, voeding & drank en duurzame consumentengoederen hebben in de Verenigde Staten een koers-winstverhouding van rond de 19. Het beursverloop onttrekt zich bovendien van de analistentaxaties. Vooral het koersverloop in de oliesector vertoont meer realisme dan analisten willen toekennen. Zij verhoogden ondanks de lagere olieprijs hun winstverwachtingen. Daarentegen zijn de taxaties voor technologie en consumentenproducten aan de lage kant. Na een harde terugval in productie is nu een stabilisatie zichtbaar die voor optimisme onder beleggers zorgt. In het achterhoofd voert waarschijnlijk de hoop op een handelsakkoord de boventoon.
Auteur: Ineke Valke
 
 

Het risico van een stermanager

Oprichter van Woodford Investment Management en prominente Britse fondsbeheerder Neil Woodford beleeft zware tijden. Na wat ongelukkige aandelenkeuzes van Woodford heeft een aantal grote beleggers hun posities teruggebracht. Woodford Investment Management beheerde twee jaar geleden GBP 15 miljard aan vermogen, maar dit is recent gedaald naar GBP 3 miljard. Hierdoor is het vlaggenschipfonds tijdelijk gesloten voor verkoop. Dit incident toont aan hoe belangrijk het is dat het fondsbeheer is verspreid over meerdere fondsmanagers, waardoor niet alle besluiten bij één persoon liggen en dit de keyman risk vermindert. Het is dus geen overbodige luxe om uit te zoeken of een fonds door een of meerdere personen wordt beheerd. Deze informatie is te vinden op de factsheets van een fonds of op de website van de betreffende vermogensbeheerder.
Auteur: Rishma Moennasing
 
 

Beleggingsnieuws

Hoe ontwikkelen de financiële markten zich? Ons Beleggingsnieuws geeft wekelijkse updates en nieuwsberichten rondom beleggen. Zet deze pagina in je favorieten en blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws.
 
Lees het laatste beleggingsnieuws
 
Vind je deze e-mail nuttig?