Alcoholproducenten in de ban bij ASN

ASN sluit voortaan producenten van alcoholhoudende dranken uit. De bank wil alleen beleggen in bedrijven die bijdragen aan een duurzame samenleving. De productie van goederen met schadelijke gevolgen voor de gezondheid en maatschappij, hoort daar volgens ASN niet bij. Door het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht dat ook een klein beetje alcohol al schadelijk kan zijn én vanwege de maatschappelijke schade van overmatig alcoholgebruik, worden alcoholproducenten vanaf nu geweerd. Ongeveer de helft van de duurzame beleggingsfondsen die Rabobank aanbiedt, hanteert alcohol als uitsluitingscriterium. Bijvoorbeeld de fondsen die gebaseerd zijn op de MSCI SRI Index. Deze indexfondsen beleggen niet in alcoholproducenten en ook niet in bedrijven die meer dan vijftien procent van hun omzet genereren uit de productie, verkoop of distributie van alcohol. Triodos daarentegen, weert producenten van alcohol niet op voorhand uit de portefeuille. Onverantwoord gedrag van deze bedrijven kan wél tot uitsluiting leiden.
Auteur: Gert van de Paal
 
 

In Q3 stapten beleggers uit aandelenfondsen en in obligatiefondsen

Zorgen over de wereldwijde handelsoorlog en afnemende economische groei veroorzaakten in augustus een lichte correctie op de aandelenbeurzen en een uitstroom uit aandelenfondsen. In de maanden juli en augustus zagen de aandelenfondsen ruim 16 miljard euro aan uitstroom volgens Morningstar data, terwijl bij de obligatiefondsen juist van een instroom van bijna 71 miljard euro sprake was. Die instroom kwam voor het grootste deel door de instroom van 6 miljard in Europese bedrijfsobligaties. Deze categorie profiteerde van de dalende vergoeding op de kredietrisico’s van bedrijfsobligaties sinds begin dit jaar. Ook zullen ze profiteren van het opkoopprogramma van de ECB later dit jaar. De “search for yield” bij beleggers zorgde ook voor een positieve instroom bij de categorie opkomende markten en high yield obligaties.
Auteur: Cheng Zhou
 
 

Angst voor recessie VS

De angst voor een recessie in de Verenigde Staten is weer helemaal terug bij beleggers. Na een goede septembermaand voor aandelenbeleggers (+3%), gooide een slecht ISM-rapport over september roet in het eten. Met een stand van 47,8 wijst deze vertrouwensindicator op krimp van de industriële productie in de VS. Dit betekent nog niet dat de VS op korte termijn in een recessie raakt. Daarvoor zien we doorgaans dat de ISM-index (historisch gezien) onder de 44 duikt. Dat neemt niet weg dat de ISM-ontwikkeling wijst op aanhoudende druk op de Amerikaanse economie. Een recessie eind 2020 is mogelijk. Maar voor wie denkt dat recessies automatisch gepaard gaan met negatieve aandelenrendementen, kan het verleden inzicht geven. We zagen gedurende de laatste 10 recessies in de VS bijna even vaak bull markets, correcties en bear markets op de aandelenmarkten. Tussentijds kan er sprake zijn van scherpe koersdalingen. Maar een milde recessie, met aanhoudend lage rentes en lage inflatie, kan deze beperkt houden.
Auteur: Taoufik Boussebaa
 
 

Nieuwe beleggingsvideo

Bekijk de nieuwste beleggingsvideo. Deze video stelt je op de hoogte van de marktontwikkelingen, rendementen en beursvooruitzichten.
 
Bekijk de maandupdate
 

Beleggingsnieuws

Hoe ontwikkelen de financiële markten zich? Ons Beleggingsnieuws geeft wekelijkse updates en nieuwsberichten rondom beleggen. Zet deze pagina in je favorieten en blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws.
 
Lees het laatste beleggingsnieuws
 
Vind je deze e-mail nuttig?