Technologiegigant in Nederland

Met de beursintroductie van Prosus krijgt Europa een technologiereus met een marktwaarde van zo’n € 120 miljard. Daarmee wordt het de derde grootste onderneming op de Amsterdamse beurs. De nieuwe holdingmaatschappij Prosus is een dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Prosus heeft belangen in diverse internet-, social media-, reis- en marktplaatsbedrijven, waaronder een flink belang in het Chinese bedrijf Tencent.
Naspers hoopt met de notering van Prosus de onderwaardering van haar investeringen te verkleinen en de liquiditeit te verbeteren. Naspers is in zijn geheel namelijk minder waard dan haar belang in Tencent. De notering in Amsterdam zorgt voor belangstelling van Europese beleggers, maar de keuze voor de Nederlandse beurs zal vooral zijn gemaakt door het belastingverdrag met Zuid-Afrika. Daardoor betaalt Naspers slechts 5% dividendbelasting in plaats van 15%. Toch zullen Prosus en Naspers wel rendabele investeringen moeten doen, om zo de hoge waardering van meer dan 30 maal de winst te rechtvaardigen.
Auteur: Ineke Valke
 
 

Achmea herfinanciert perpetuele obligatie

Bij perpetuele obligaties lopen beleggers het risico dat deze onverwacht kunnen worden afgelost. Zo heeft Achmea al sinds 2006 een perpetual uitstaan met een coupon van 6%. Sinds 2012 is deze jaarlijks op 1 november aflosbaar tegen de nominale waarde. Met de alsmaar dalende rente en de afgenomen kredietopslagen op achtergesteld garantiekapitaal bij verzekeringsmaatschappijen, is de coupon steeds duurder geworden voor Achmea. Daardoor is het risico op vervroegde aflossing alsmaar verder toegenomen. Toen S&P bekendmaakte een rating af te geven op het opnieuw uit te geven achtergesteld kapitaal van Achmea, realiseerden beleggers zich dat de 6% perp uit de opbrengst van die nieuwe uitgifte zou kunnen worden afgelost. De obligatie stond begin deze week nog op 106% met de hoop op minimaal nog een jaar de hoge coupon, maar is inmiddels gezakt naar 101%. Toch is dat alsnog hoger dan waarop de perp over zeven weken kan worden afgelost.
Auteur: Erik Schmahl
 
 

Beleggen in robotica-aandelen?

Het koersverloop van robotica-aandelen laat grote uitschieters zien. Ondanks een daling van 11,5% in mei, staat de index dit jaar op een winst van 26%. Beleggers die willen inspelen op het roboticathema kunnen kiezen uit verschillende roboticafondsen. Hoewel de fondsen hetzelfde thema volgen, zijn de onderlinge verschillen groot. Ze verschillen qua aanpak, soorten aandelen, spreiding, regio’s en kosten. Zo beleggen de actieve roboticafondsen van Pictet en Candriam voornamelijk in grote bekende bedrijven die omzet genereren met robotica, zoals Alphabet, Facebook en Siemens. De Robotics ETF van iShares richt zich vooral op kleinere en minder bekende robotica-aandelen. Ook verschillen de landenwegingen naar de Verenigde Staten (VS) en Japan. Deze worden gezien als de belangrijkste landen voor robotica-aandelen. Waar de actieve fondsen meer in de VS beleggen, belegt de ETF meer in Japan. Deze verschillen kunnen zorgen voor aanzienlijke rendementsverschillen.
Auteur: Gertjan Dorrepaal
 
 

Beleggingsnieuws

Hoe ontwikkelen de financiële markten zich? Ons Beleggingsnieuws geeft wekelijkse updates en nieuwsberichten rondom beleggen. Zet deze pagina in je favorieten en blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws.
 
Lees het laatste beleggingsnieuws
 
Vind je deze e-mail nuttig?