Santander brengt perpen opnieuw in beroering

Het Spaanse Banco Santander verraste beleggers eind vorige maand met het besluit om een perpetuele lening met een zeer lage coupon af te lossen. In februari van dit jaar koos diezelfde bank er namelijk voor om, eveneens onverwacht, een hoogrentende perpetuele obligatie niet af te lossen. De obligatie die nu wel afgelost zal worden noteerde tot dat moment onder de 70%. De koersen van oude perpetuele leningen met vergelijkbare couponstructuren die andere banken nog hebben uitstaan schoten in koers omhoog. Zo gingen twee oude perpen van ING met 10%-punt omhoog naar 77%. Na 2021 tellen de oude perpen niet langer mee als garantiekapitaal in de berekening van de solvabiliteit bij de toezichthouder. Het geeft beleggers hoop dat ze daarna eindelijk worden afgelost. Zolang de coupon echter zeer dicht bij 0% ligt, is het logischer dat een bank de perpen langer laat uitstaan. Dat Santander de betreffende perp nu al heeft afgelost, komt waarschijnlijk doordat het een Duitse obligatie van een dochtermaatschappij betrof die het volledig wil integreren.
Auteur: Erik Schmahl
 
 

Less is more in de mode-industrie

Na de oliesector is de mode-industrie een van de meest vervuilende sectoren. Een belangrijke reden hiervoor is het gebruik van fossiele brandstoffen en veel water in het productieproces. Ook het vervoer van materialen en de kledingstukken zorgt voor CO2-uitstoot. De aankoop van nieuwe kleding is verdubbeld in de afgelopen jaren. Verduurzaming van de sector is daarom hard nodig. Recent is de Fashion Pact gestart waaraan 32 bedrijven die samen ruim 150 merken vertegenwoordigen zich hebben gecommitteerd. Dit Pact moet de CO2-uitstoot verminderen, de biodiversiteit herstellen en schonere oceanen opleveren door een ban op wegwerpplastic. Naast dit initiatief vragen veel beleggingsfondsen de ondernemingen om een leefbaar loon voor werknemers binnen de keten. De fondsen Robeco Global Consumer Trends en Comgest Growth Europe hebben een belangrijk gewicht naar de mode-industrie. Ook ASN en Triodos zijn belegd in deze sector.
Auteur: Rishma Moennasing
 
 

Tyfoon legt extra druk op Japanse economie

De tyfoon Hagibis in Japan zorgt voor doden en veel materiële schade. Bedrijven en de economie zullen de gevolgen merken. Naast directe schade aan gebouwen en infrastructuur, zijn er de indirecte gevolgen op output, bestedingen en werkgelegenheid. De negatieve invloed op de economische groei in het vierde kwartaal bedraagt naar schatting 0,3%-punt. Dit komt op een moment dat al op een sterke krimp werd gerekend als gevolg van de btw-verhoging per 1 oktober. Volgend jaar kan de economie een inhaalslag maken door extra investeringen ter vervanging en reparatie van de schade en door overheidsmaatregelen. Of de regering de situatie snel onder controle heeft, valt te betwijfelen. De schade van de tsunami uit 2011 is immers nog niet volledig verholpen. Beleggers reageren in eerste instantie meestal geschrokken, maar al gauw kijken ze naar de lange termijn. In 2011 daalden de sectoren industrie, consument duurzaam en de verzekeraars fors. Na een halfjaar startten deze sectoren een inhaalslag. Die ramp was echter nog groter.
Auteur: Ineke Valke
 
 

Beleggingsnieuws

Hoe ontwikkelen de financiële markten zich? Ons Beleggingsnieuws geeft wekelijkse updates en nieuwsberichten rondom beleggen. Zet deze pagina in je favorieten en blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws.
 
Lees het laatste beleggingsnieuws
 
Vind je deze e-mail nuttig?